Little Willie John, zpěvák s nezkrotnou povahou

Naposledy aktualizováno: 30.9.2017

Rhythm’n’bluesový zpěvák Little Willie John (15. 11. 1937 – 26. 5. 1968, narozen jako William Edward John), prožil krátký, ale značně turbulentní život. Svým sytým tenorem vnesl do bluesových balad duši a život. Významně tak napomohl změnit další směrování černošské hudby.

Jako puberťák se mihl u Dukea Ellingtona

Jako třináctiletý si Little Willie John krátce zazpívá se slavnými big bandy Duke EllingtonaCounta Basieho. Později vyráží na turné s tenorsaxofonistou Paulem Williamsem.

V roce 1951 se zúčastní soutěže, kterou organizuje uznávaný objevitel pěveckých talentů Johnny Otis. Otis na nadějného zpěváka upozorní vedení labelu King Records, ale to raději podepíše někoho jiného.

Během čtyř let natočí pár snímků pro značky PrizeRama. Jako sedmnáctiletý uspěje na druhý pokus u King Records. Šéf společnosti Henry Glover s ním okamžitě podepíše smlouvu, když si ho poslechne ve svojí newyorské kanceláři.

Sedmnáct hitových singlů
Little Willie John: Nineteen Sixty Six: The David Axelrod & HB Barnum Sessions (2008, Kent Soul)

Debutový singl All Around The World, trhá prodejní rekordy. V průběhu Johnovy žalostně krátké kariéry na něj naváže dalších šestnáct úspěšných singlů.

Jsou mezi nimi bluesově magická Fever, která kralovala pět týdnu žebříčku, ale i další tři písně, které se dostaly do TOP 5Need Your Love So BadTalk To Me, Talk To MeTake My Love (I Want To Give It All To You). Řada tehdejších interpretů bez úspěchu kopírovala Johnův styl zpěvu a aranžmá skladeb.

Společně s Jamesem Brownem opakovaně vyprodávali slavné Apollo Theatre v New Yorku. Little Willie John se zároveň stále hlouběji propadá do osidel alkoholu. King Records s ním ztratily trpělivost v roce 1963 a vypověděly mu smlouvu.

zanechal po sobě více jak důstojný odkaz Nineteen Sixty Six

Na svém zásnubním večírku napadne a nožem ubodá hosta. V roce 1966 je odsouzen a uvězněn. James Brown ho dostane ven z výkonu trestu na podmínku. Na svobodě natočí písničky pro uvažované album Nineteen Sixty Six.  Little Willie ale podmínečné propuštění poruší, když přejede hranice státu a směřuje do Los Angeles, což má za následek nové uvěznění.

Umírá za vězeňskými zdmi 26. května 1968. Nahrávky z připravovaného alba vyjdou až v roce 2008 na CD pod názvem Nineteen Sixty Six: The David Axelrod & HB Barnum Sessions (2008, Kent Soul).

Od Johnova gospelem ovlivněného hlasu vede přímá cesta k soulovým pěveckým hvězdám šedesátých let.

Ukázky:

All Around The World – https://youtu.be/fzViZawss64
Talk To Me, Talk To Me – https://youtu.be/QO0dyBC9Yrw
My Nerves – https://youtu.be/lGJg98af-Bs
Fever – https://youtu.be/y27vBA68Zyk
I’m Shakin‘ – https://youtu.be/mX7fvIXzWzQ
Crying Over You – https://youtu.be/ua3ZiHXmDuA

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..